Return to Video

Kush je ti, në të vërtetë? Enigma e personalitetit

 • 0:01 - 0:04
  Çfarë grupi njerëzish
  intrigues që jeni...
 • 0:06 - 0:07
  për një psikolog.
 • 0:07 - 0:08
  (Të qeshura)
 • 0:08 - 0:12
  Kam pasur rastin që gjatë
  këtyre ditëve të fundit
 • 0:12 - 0:14
  t'i dëgjoj disa nga bisedat tuaja
 • 0:15 - 0:17
  dhe të shikoj si ndërveproni me
  njëri-tjetrin.
 • 0:17 - 0:20
  Dhe mendoj që është e drejtë
  të them, tashmë,
 • 0:20 - 0:25
  se këtu janë 47 njerëz
  të pranishëm në audiencë,
 • 0:25 - 0:27
  në këtë moment,
 • 0:27 - 0:32
  që shfaqin simptoma psikologjike
  të cilat dua t'i diskutoj sot.
 • 0:32 - 0:33
  (Të qeshura)
 • 0:33 - 0:36
  Dhe mendova që ju mund të doni
  të dini se kush jeni.
 • 0:36 - 0:37
  (Të qeshura)
 • 0:37 - 0:39
  Por në vend që t'ju drejtohem juve,
 • 0:39 - 0:42
  gjë që do të ishte e paarsyeshme
  dhe e bezdisshme,
 • 0:43 - 0:46
  Mendova t'ju tregoj disa fakte dhe histori
 • 0:46 - 0:49
  në të cilat ju mund të gjeni
  një pjesë të vetes.
 • 0:50 - 0:54
  Unë jam në fushën e hulumtimit
  të njohur si psikologji e personalitetit,
 • 0:54 - 0:58
  e cila është pjesë e një
  shkence më të madhe të personalitetit,
 • 0:58 - 1:03
  e cila përfshin spektrin e gjerë,
  nga neuronet deri tek historitë.
 • 1:03 - 1:05
  Dhe ajo që provojmë të bëjmë,
 • 1:06 - 1:07
  në mënyrën tonë,
 • 1:07 - 1:10
  është t'i japim kuptim asaj
  se si secili nga ne--
 • 1:11 - 1:12
  secili nga ju--
 • 1:12 - 1:15
  është, në disa aspekte,
 • 1:15 - 1:16
  si të gjithë të tjerët,
 • 1:17 - 1:18
  si disa njerëz të tjerë
 • 1:19 - 1:21
  dhe si askush tjetër.
 • 1:23 - 1:26
  Tani, tashmë ju mund të jeni
  duke thënë në vete,
 • 1:26 - 1:28
  ''Unë nuk jam intrigues.
 • 1:30 - 1:35
  Unë jam personi i 46-të më i mërzitshmi
  në Hemisferën Perëndimore''.
 • 1:36 - 1:38
  Ose ju mund t'i thoni vetes,
 • 1:38 - 1:40
  ''Unë jam intrigues,
 • 1:41 - 1:45
  edhe nëse vështrohem nga shumica
  e njerëzve si tallje e madhe,e zhurmshme''
 • 1:45 - 1:46
  (Të qeshura)
 • 1:46 - 1:52
  Por është mërzitja juaj e vetë-përcaktuar
  dhe ''zgjuarsia'' juaj e natyrshme
 • 1:52 - 1:57
  që më bën mua si psikolog
  vërtet të impresionuar nga ju.
 • 1:57 - 2:00
  Kështu më lejoni të shpjegoj
  pse kjo është kështu.
 • 2:00 - 2:04
  Një nga qasjet më me ndikim
  në shkencën e personalitetit
 • 2:04 - 2:06
  njihet si psikologji e tipareve,
 • 2:06 - 2:11
  dhe iu drejton ju drejt 5 dimensioneve,
  të cilat janë ndara normalisht
 • 2:11 - 2:15
  dhe që përshkruajnë aspekte universale
 • 2:16 - 2:19
  të dallimeve në mes njerëzve.
 • 2:20 - 2:22
  Ato formojnë akronimin OCEAN.
 • 2:22 - 2:25
  Pra, O përfaqëson hapjen
  ndaj eksperiencave
 • 2:25 - 2:27
  kundrejt atyre që janë më të mbyllur.
 • 2:28 - 2:29
  C përfaqëson ndërgjegjshmërinë
 • 2:31 - 2:34
  në kontrast me ata që kanë një qasje
  më të tërhequr ndaj jetës.
 • 2:34 - 2:38
  E, ekstraversioni në kontrast
  me njerëzit më introvert
 • 2:39 - 2:44
  A, individët më të pajtueshëm në kontrast
  me ata të papajtueshëm.
 • 2:45 - 2:47
  dhe N --
 • 2:47 - 2:50
  individët neurotikë në kontrast
  me ata më të qëndrueshëm.
 • 2:52 - 2:56
  Të gjitha këto dimensione
  kanë ndikim në mirëqenien tonë,
 • 2:56 - 2:58
  për ecurinë e jetës sonë.
 • 2:59 - 3:01
  Dhe ne e dimë që për shembull,
 • 3:01 - 3:06
  hapja dhe ndërgjegjshmëria janë
  përcaktues të mirë të suksesit në jetë,
 • 3:07 - 3:11
  por njerëzit e hapur arrijnë suksesin
  nëpërmjet të qenurit të guximshëm,
 • 3:11 - 3:13
  dhe herë pas here të cuditshëm.
 • 3:14 - 3:18
  Njerëzit e ndërgjegjshëm
  arrijnë atë duke iu përmbajtur afateve,
 • 3:18 - 3:22
  duke këmbëngulur
  si dhe duke pasur pak pasion.
 • 3:25 - 3:29
  Ekstraversioni dhe pajtueshmëria janë
  të dyja ndihmuese për të punuar me njerzit
 • 3:30 - 3:32
  Ekstravertët për shembull,
 • 3:32 - 3:34
  më duket intriguese me mësimet e mija,
 • 3:34 - 3:37
  unë nganjëherë u jap atyre
  një fakt themelor
 • 3:37 - 3:39
  që mund të jetë zbulues
  për personalitetin e tyre.
 • 3:41 - 3:45
  Unë u them atyre që është
  praktikisht e pamundur për adoleshentët
 • 3:46 - 3:49
  që të lëpijnë pjesën e jashtme
  të bërrylit të tyre.
 • 3:49 - 3:51
  (Të qeshura)
 • 3:51 - 3:52
  A e keni ditur këtë?
 • 3:54 - 3:57
  Tashmë, disa nga ju kanë provuar
  të lëpijnë bërrylin e tyre.
 • 3:58 - 3:59
  Por midis jush, ekstravertët
 • 4:00 - 4:02
  janë ata të cilët jo vetëm
  që e kanë provuar,
 • 4:02 - 4:05
  por e kanë bërë me sukses këtë
 • 4:05 - 4:06
  ndaj personit të ulur afër tyre.
 • 4:06 - 4:07
  (Të qeshura)
 • 4:07 - 4:09
  Këta janë ekstravertët.
 • 4:09 - 4:13
  Më lejoni të merrem pak më në detaje
  me ekstraversionin,
 • 4:13 - 4:16
  sepse është i rëndësishëm, intrigues,
 • 4:16 - 4:19
  dhe na ndihmon ne të kuptojmë
  atë që unë e quaj tri natyrat tona.
 • 4:19 - 4:23
  E para, natyrën tonë biogjenike --
  neurofiziologjinë tonë.
 • 4:23 - 4:26
  E dyta, natyra jonë sociogjenike,
 • 4:26 - 4:30
  e cila ka të bëjë me aspektet
  kulturore dhe sociale të jetës sonë.
 • 4:31 - 4:36
  Dhe e treta, ajo që na bën ata që jemi
  -- idiosinkratike --
 • 4:38 - 4:41
  ajo që e quaj natyra juaj ''idiogjenike''.
 • 4:41 - 4:42
  Më lejoni të shpjegoj.
 • 4:45 - 4:48
  Një nga gjërat që i karakterizon
  ekstravertët është që u duhet stimulim.
 • 4:49 - 4:54
  Dhe ky stimulim mund të arrihet
  duke gjetur gjëra eksituese:
 • 4:54 - 4:58
  zhurma të larta, festa
  dhe evente sociale këtu në TED --
 • 4:58 - 5:01
  i shikoni ekstravertët duke formuar
  një mbështjellës magnetik.
 • 5:01 - 5:03
  Ata të gjithë mblidhen së bashku.
 • 5:03 - 5:04
  Dhe unë i'u kam parë juve.
 • 5:04 - 5:07
  Introvertët priren më shumë
  të shpenzojnë kohën në hapësira të qeta.
 • 5:08 - 5:09
  lart në katin e dytë,
 • 5:09 - 5:13
  ku ata mund t'a reduktojnë stimulimin --
 • 5:13 - 5:17
  dhe ku mund të jenë të lirë
  nga të qenurit antisocial,
 • 5:17 - 5:20
  por ju nuk jeni domosdo antisocial.
 • 5:21 - 5:24
  Mund të jetë që ju thjesht
  e kuptoni se bëni më mirë
 • 5:25 - 5:30
  kur keni një mundësi për t'a ulur
  atë nivel të stimulimit.
 • 5:31 - 5:35
  Nganjëherë është një stimul i brendshëm,
  nga trupi juaj.
 • 5:35 - 5:40
  Kafeina, për shembull, ka efekt më të mirë
  tek ekstravertët sesa tek introvertët.
 • 5:40 - 5:43
  Kur ekstravertët vijnë në zyrë
  në orën nëntë në mëngjes
 • 5:43 - 5:46
  dhe thonë, ''kam vërtet nevojë
  për një filxhan kafe'',
 • 5:46 - 5:47
  ata nuk po bëjnë shaka--
 • 5:47 - 5:49
  ata kanë vërtet nevojë.
 • 5:50 - 5:51
  Introvertët nuk janë kështu,
 • 5:51 - 5:54
  veçanërisht nëse detyrat në të cilat
  ata angazhohen --
 • 5:55 - 5:56
  dhe nëse kanë pirë kafe --
 • 5:56 - 5:59
  nëse këto detyra kërkojnë shpejtësi,
 • 5:59 - 6:01
  dhe nëse janë kuantitative,
 • 6:01 - 6:05
  introvertët mund të lënë përshtypjen
  e të mos qenurit veçanërisht kuantitativë.
 • 6:06 - 6:07
  Por është një keqinterpretim.
 • 6:07 - 6:10
  Kështu ja ku janë disa përfundime
  që janë mjaft intriguese:
 • 6:10 - 6:12
  ne nuk jemi gjithmonë si dukemi,
 • 6:12 - 6:16
  dhe kjo më con në një pikë tjetër.
 • 6:16 - 6:19
  Duhet të them, para kësaj,
 • 6:19 - 6:21
  diçka për marrëdhënien seksuale,
 • 6:21 - 6:24
  edhe pse mund të mos kem kohë.
 • 6:24 - 6:26
  Pra, nëse ju doni --
 • 6:27 - 6:28
  po, do të donit?
 • 6:28 - 6:29
  Në rregull.
 • 6:29 - 6:30
  (Të qeshura)
 • 6:30 - 6:31
  Janë bërë studime
 • 6:31 - 6:36
  në frekuencën me të cilën individët
  përfshihen në aktin bashkëshortor,
 • 6:37 - 6:41
  të ndarë si meshkuj, femra;
  introvertë, ekstravertë.
 • 6:41 - 6:42
  Pra, ju pyes juve:
 • 6:42 - 6:44
  Sa herë për minutë--
 • 6:45 - 6:47
  më falni, ky ishte një studim me minjë.
 • 6:47 - 6:49
  (Të qeshura)
 • 6:50 - 6:52
  Sa herë në muaj
 • 6:55 - 6:58
  burrat introvertë angazhohen në akt?
 • 6:58 - 7:00
  3.0.
 • 7:00 - 7:02
  Po burrat ekstravertë?
 • 7:02 - 7:03
  më pak apo më shumë?
 • 7:04 - 7:05
  Po, më shumë.
 • 7:06 - 7:08
  5.5 -- gati dy herë më shumë.
 • 7:09 - 7:12
  Gratë introverte: 3.1.
 • 7:12 - 7:13
  Gratë ekstraverte?
 • 7:13 - 7:17
  Sinqerisht, duke folur
  si një mashkull introvert,
 • 7:17 - 7:19
  të cilën do t'a shpjegoj më vonë --
 • 7:19 - 7:20
  ato janë të jashtëzakonshme.
 • 7:21 - 7:23
  7.5.
 • 7:24 - 7:26
  Ato jo vetëm që i përballojnë
  meshkujt ekstravertë,
 • 7:26 - 7:28
  ato madje zgjedhin edhe
  disa introvertë.
 • 7:28 - 7:30
  (Të qeshura)
 • 7:30 - 7:33
  (Duartrokitje)
 • 7:37 - 7:41
  Ne komunikojmë ndryshe,
  si ekstravertë dhe si introvertë.
 • 7:43 - 7:44
  Ekstravertët,kur bashkëveprojnë
 • 7:44 - 7:49
  duan të kenë shumë
  takime sociale nga afër.
 • 7:49 - 7:52
  Ata duan të kenë afërsi
  për një komunikim më të rehatshëm.
 • 7:53 - 7:55
  Ata pëlqejnë të kenë kontakt me sy,
 • 7:55 - 7:56
  ose vështrim reciprok.
 • 7:57 - 7:58
  Në disa hulumtime gjetëm
 • 7:58 - 8:01
  se ata përdorin terma më të shkurtër,
  kur ata takojnë dikë.
 • 8:02 - 8:05
  Kur një ekstravert takon një Charles,
 • 8:05 - 8:07
  ai shumë shpejt bëhet ''Charlie'',
  pastaj ''Chuck'',
 • 8:08 - 8:09
  dhe më vonë ''Chuckles Baby''.
 • 8:09 - 8:11
  (Të qeshura)
 • 8:11 - 8:12
  Kurse për introvertët,
 • 8:12 - 8:17
  ai nënkupton''Charles'',
  derisa t'i lejohet të bëhet me i afërt
 • 8:17 - 8:20
  nga personi me të cilin po bisedon.
 • 8:20 - 8:23
  Ne flasim ndryshe.
 • 8:25 - 8:30
  Ekstrovertët preferojnë bardhë e zi,
  konkretisht, gjuhë të thjeshtë.
 • 8:32 - 8:36
  Introvertët preferojnë --
  duhet t'ju tregoj sërish
 • 8:36 - 8:40
  që unë jam aq introvert
  sa nuk mund t'a imagjinoni --
 • 8:41 - 8:43
  ne flasim ndryshe.
 • 8:43 - 8:47
  Ne preferojmë kontekstualisht
  fjali më komplekse,
 • 8:47 - 8:49
  rastësore,
 • 8:49 - 8:51
  dhe të gërshetuara.
 • 8:51 - 8:52
  (Të qeshura)
 • 8:52 - 8:53
  Më pak apo më shumë.
 • 8:53 - 8:55
  (Të qeshura)
 • 8:55 - 8:56
  Sido që të thuash.
 • 8:56 - 8:57
  (Të qeshura)
 • 8:57 - 8:59
  Për të mos shtuar
  një pikë më të mirë në të
 • 9:00 - 9:01
  si kjo.
 • 9:02 - 9:03
  Kur ne flasim,
 • 9:03 - 9:05
  Ne nganjëherë flasim me rradhë.
 • 9:06 - 9:08
  Kisha një kontrate konsultimi
  së bashku me kolegun tim
 • 9:08 - 9:11
  i cili është kaq i ndryshëm prej meje
  sa është e mundur të jetë.
 • 9:12 - 9:14
  Së pari, emri i tij është Tom.
 • 9:14 - 9:16
  I imi nuk është ashtu.
 • 9:16 - 9:17
  (Të qeshura)
 • 9:17 - 9:19
  Së dyti, ai është gati dy metra.
 • 9:19 - 9:21
  Unë kam tendencë të mos jem.
 • 9:21 - 9:22
  (Të qeshura)
 • 9:22 - 9:26
  Dhe së treti, ai është personi
  më ekstravert që mund të gjeni.
 • 9:26 - 9:28
  Unë jam seriozisht introvert.
 • 9:29 - 9:30
  Unë jam i mbingarkuar,
 • 9:30 - 9:35
  Nuk mund madje as të pij një filxhan kafe
  pas orës tre pasdite
 • 9:35 - 9:38
  dhe të pres të më zërë gjumi në mbrëmje.
 • 9:38 - 9:42
  Ne kishim punuar në këtë projekt
  me një djalë të quajtur Michael.
 • 9:43 - 9:47
  Dhe Michael pothuajse e solli projektin
  në një krizë.
 • 9:49 - 9:52
  Personi që na e propozoi atë
  pyeti Tomin dhe mua,
 • 9:53 - 9:55
  ''Çfarë shikoni tek Michael?''
 • 9:55 - 9:57
  Do t'ju tregoj çka, tha Tom njëherësh.
 • 9:57 - 9:59
  Ai foli tipikisht ''ekstravertist''
 • 10:00 - 10:04
  Dhe ja si e dëgjuan veshët
  e ekstravertëve atë që thashë unë,
 • 10:04 - 10:06
  e cila është mjaft e saktë.
 • 10:06 - 10:10
  Unë thash,'' Michael ka tendencë
  kohë pas kohe
 • 10:10 - 10:14
  të sillet në një mënyrë që
  disa prej nesh mund t'a shohin
 • 10:14 - 10:19
  ndoshta si më të sigurtë sesa normalja''.
 • 10:19 - 10:21
  (Të qeshura)
 • 10:22 - 10:23
  Tomi rrotulloi sytë dhe tha,
 • 10:23 - 10:26
  ''Brian, ja çfarë thash unë:
 • 10:27 - 10:28
  ai është një idiot''.
 • 10:28 - 10:30
  (Të qeshura)
 • 10:30 - 10:32
  (Duartrokitje)
 • 10:34 - 10:35
  Tani, si një introvert,
 • 10:35 - 10:40
  unë mund të përmend me siguri
  disa cilësi ''idiotësie''
 • 10:40 - 10:41
  në sjelljen e këtij burri,
 • 10:41 - 10:44
  por nuk do të kapem për fjalën a.
 • 10:44 - 10:46
  (Të qeshura)
 • 10:47 - 10:48
  Por ekstravertët thonë,
 • 10:48 - 10:51
  ''Nëse ecën si gomar, nëse flet si gomar,
  e thërras gomar''.
 • 10:51 - 10:53
  Dhe e kalojmë njëri-tjetrin.
 • 10:53 - 10:57
  A është kjo një gjë për të cilën
  duhet të jemi të vëmendshëm?
 • 10:57 - 10:59
  Sigurisht.
 • 10:59 - 11:00
  Është e rëndësishme
  që e dimë këtë
 • 11:00 - 11:02
  A është kjo e tëra çfarë jemi?
 • 11:03 - 11:05
  A jemi vetëm një grumbull i tipareve?
 • 11:06 - 11:07
  Jo, ne nuk jemi.
 • 11:08 - 11:10
  Mbaje mend, ti je disa njerëz
 • 11:11 - 11:13
  por si asnjë tjetër.
 • 11:13 - 11:16
  Çfarë në lidhje me veten idiosinkratike?
 • 11:16 - 11:20
  Sikur Elizabeth ose sikur George,
 • 11:20 - 11:23
  ju mund ta ndani ekstraversionin
  ose neuroticizmin tuaj.
 • 11:24 - 11:28
  Por a ka disa karakteristika të dallueshme
  Elizabethiane në sjelljen tuaj,
 • 11:28 - 11:30
  ose Georgiane
 • 11:32 - 11:36
  që na bëjnë t'u shohim më tepër
  sesa vetëm një grumbull tiparesh?
 • 11:36 - 11:39
  Kjo na bën t'ju duam juve
 • 11:39 - 11:42
  Jo vetëm se jeni i takoni
  një tipi të caktuar të personit.
 • 11:43 - 11:46
  Nuk ndihem rehat ti vë njerëzit
  në pozitë të vështirë.
 • 11:47 - 11:50
  Madje nuk mendoj që pëllumbat
  u përkasin foleve të tyre
 • 11:51 - 11:53
  Pra, çfarë na bën ne të ndryshëm?
 • 11:54 - 11:59
  Janë veprat që i bëjmë në jetë --
  projektet personale.
 • 11:59 - 12:01
  Ju mund të keni një projekt personal
 • 12:01 - 12:04
  por askush këtu nuk e di.
 • 12:06 - 12:07
  Kjo lidhet me fëmijët tuaj --
 • 12:07 - 12:10
  you keni shkuar tri herë në spital,
 • 12:10 - 12:11
  dhe ata akoma nuk e dinë çka nuk shkon.
 • 12:13 - 12:15
  Ose mund të jetë nëna juaj.
 • 12:16 - 12:18
  Dhe ju do të dilnit nga vetja juaj.
 • 12:18 - 12:20
  Këto janë tipare të lira.
 • 12:22 - 12:25
  You mund të jeni i pajtueshëm,
  por veproni papajtueshëm
 • 12:25 - 12:28
  në vend që t'i thyeni këto barriera
  të ngathtësisë
 • 12:29 - 12:30
  në spital,
 • 12:30 - 12:32
  për të marrë diçka
  për nënën ose fëmijën tuaj.
 • 12:34 - 12:35
  Çka janë këto tipare të lira?
 • 12:35 - 12:38
  Ato janë kur ne hartojmë një skenar
 • 12:38 - 12:41
  që të arrijmë me sukses një projekt
  thelbësor në jetë.
 • 12:42 - 12:44
  Dhe këto janë ato që kanë rëndësi.
 • 12:44 - 12:46
  Mos i pyesni njerëzit çfarë tipi jeni;
 • 12:47 - 12:49
  pyesni,''Cilat janë projektet thelbësore
  në jetën tuaj?
 • 12:50 - 12:51
  Dhe ne i zbatojmë këto tipare.
 • 12:51 - 12:53
  Unë jam introvert,
 • 12:53 - 12:57
  por kam një projekt thelbësor,
  që është të jap leksione.
 • 12:58 - 12:59
  Unë jam profesor.
 • 13:00 - 13:02
  Dhe unë i admiroj studentët e mi,
 • 13:03 - 13:05
  dhe e admiroj fushën time.
 • 13:05 - 13:10
  Dhe mezi pres t'i tregoj atyre
  të rejat, çka është emocionuese,
 • 13:11 - 13:14
  çka nuk mund të pres për t'i treguar.
 • 13:14 - 13:15
  Kështu veproj në mënyrë ekstraverte
 • 13:15 - 13:17
  sepse në orën 8 në mëngjes,
 • 13:17 - 13:19
  studentët kanë nevojë për pak humor,
 • 13:19 - 13:22
  pak angazhim për t'i motivuar
  të vazhdojnë
 • 13:22 - 13:24
  në ditët të rënda të studimeve.
 • 13:24 - 13:26
  Por duhet të jemi t'kujdesshëm
 • 13:26 - 13:29
  kur veprojmë jashtë vetes sonë.
 • 13:31 - 13:35
  Nganjëherë mund të ndjehemi
  sikur nuk po kujdesemi për veten.
 • 13:37 - 13:42
  Mendoj, për shembull, pas një kohe
  duke u sjellur si ekstravertë,
 • 13:42 - 13:44
  Kam nevojë për ta qartësuar veten
  diku vetëm.
 • 13:46 - 13:49
  Siç ka thënë Susan Cain
  në librin e saj ''Quiet'',
 • 13:49 - 13:52
  në një kapitull ku paraqiti
  profesorin e cuditshëm Kanadez
 • 13:52 - 13:54
  i cili jepte mësim në Harvard,
 • 13:55 - 13:57
  nganjëherë shkoj në banjon e burrave
 • 13:57 - 14:01
  për të shmangur llastiqet
  dhe shigjetat e ekstravertëve mizorë.
 • 14:01 - 14:02
  (Të qeshura)
 • 14:03 - 14:07
  Më kujtohet një ditë
  kur isha vecuar në një kubik,
 • 14:09 - 14:10
  për ta shmangur stimulimin e tepërt.
 • 14:11 - 14:15
  Dhe një ekstrovert i vërtetë
  erdhi afer, jo ne kubikun tim,
 • 14:16 - 14:18
  në kubikun ngjitur --
 • 14:18 - 14:21
  dhe mund të dëgjoja zhurma evakuuese,
 • 14:21 - 14:23
  të cilat ne i urrejmë --
  edhe nëse janë tonat,
 • 14:23 - 14:27
  që është arsyeja pse ne e shkarkojme
  tualetin pas por edhe gjatë.
 • 14:27 - 14:28
  (Të qeshura)
 • 14:28 - 14:33
  Dhe pastaj dëgjova këtë zë të ashpër
  duke thënë,
 • 14:33 - 14:35
  ''Hej, a është aty Dr. Little?''
 • 14:35 - 14:37
  (Të qeshura)
 • 14:39 - 14:44
  Nëse ka një gjë që e garanton irritimin
  e një introverti për gjashtë muaj,
 • 14:45 - 14:47
  është e folura në nevojtore.
 • 14:47 - 14:48
  (Të qeshura)
 • 14:48 - 14:50
  Ky është vendi ku po shkoj tani.
 • 14:51 - 14:52
  Mos më ndiqni.
 • 14:53 - 14:54
  Falemnderit.
 • 14:54 - 14:58
  (Duartrokitje)
Title:
Kush je ti, në të vërtetë? Enigma e personalitetit
Speaker:
Brian Little
Description:

Çka ju bën juve të jeni ai që jeni? Psikologët pëlqejnë të flasin për tiparet toan, ose t'i definojnë karakteristikat që na bëjnë këta që jemi. Por Brian Little është i interesuar më tepër për momentet kur ne i kalojmë këto tipare-- nganjëherë sepse kultura e kërkon ashtu, dhe nganjëherë ne i'a kërkojmë vetes. Bashkojuni Little siç thekson ai dallimet befasuese mes introvertëve dhe ekstravertëve dhe shpjegon se pse personaliteti juaj mund të jetë më laraman sesa që mendojmë.

more » « less
Video Language:
English
Team:
TED
Project:
TEDTalks
Duration:
15:15

Albanian subtitles

Revisions