Return to Video

Моралните убедувања зад вашите интернет пребарувања

 • 0:00 - 0:03
  Кога посетувам училишта и
  зборувам со учениците,
 • 0:04 - 0:06
  секогаш го поставувам истото прашање:
 • 0:07 - 0:08
  Зошто гуглате?
 • 0:09 - 0:12
  Зошто токму Гугл го користите како
  пребарувач?
 • 0:13 - 0:15
  За чудо, секогаш добивам
  три исти одговори.
 • 0:15 - 0:17
  Прво, „Бидејќи функционира.“
 • 0:17 - 0:20
  што е одличен одговор, затоа
  и јас гуглам.
 • 0:20 - 0:22
  Второ, некој ќе рече:
 • 0:22 - 0:25
  „Не знам за други алтернативи“,
 • 0:26 - 0:29
  што не е толку добар одговор и
  јас обично им велам,
 • 0:29 - 0:31
  „Обидете се да изгуглате
  'интернет пребарувач'
 • 0:31 - 0:33
  и ќе најдете неколку други алтернативи.“
 • 0:33 - 0:35
  И трето, но не и последно,
 • 0:35 - 0:39
  на крај некој ќе крене рака и ќе рече:
 • 0:39 - 0:44
  „Со Гугл сум сигурен дека ќе го добијам
  најдобриот и најобјективниот одговор.“
 • 0:45 - 0:52
  Уверени се дека секогаш ќе го добијат
  најдобриот и најобјективен одговор.
 • 0:53 - 0:55
  Како човек од хуманитарните науки,
 • 0:56 - 0:58
  т.е. човек од дигиталните
  хуманитарни науки,
 • 0:58 - 0:59
  тоа ме вади од кожа,
 • 0:59 - 1:04
  иако и јас сфаќам дека таа доверба,
  идејата за објективни одговори
 • 1:04 - 1:08
  е темелот на нашата колективна
  љубов кон Гугл.
 • 1:09 - 1:13
  Ќе ви покажам зошто ова филозофски
  е речиси невозможно.
 • 1:13 - 1:16
  Но, дозволете прво да разјаснам нешто
  околу основниот принцип
 • 1:16 - 1:19
  на сите пребарувања,
  кое понекогаш го забораваме.
 • 1:20 - 1:22
  Кога ќе сакате да изгуглате нешто,
 • 1:22 - 1:26
  прво запрашајте се:
  „Дали барам изолиран факт?“
 • 1:26 - 1:29
  Кој е главен град на Франција?
 • 1:30 - 1:32
  Кои се составните делови на
  молекулот на водата?
 • 1:32 - 1:34
  Одлично-Гугл настрана.
 • 1:34 - 1:37
  Никој не се обидува да докаже дека тоа
 • 1:37 - 1:39
  е Лондон и Н3О.
 • 1:39 - 1:42
  Нема голема дебата околу овие нешта.
 • 1:42 - 1:43
  Се согласуваме на глобално ниво,
 • 1:43 - 1:46
  за одговорите на овие изолирани факти.
 • 1:46 - 1:52
  Но, ако поставите сложено прашање
  и прашате, на пример,
 • 1:52 - 1:54
  „Зошто постои
  Израелско-Палестинскиот конфликт?“
 • 1:55 - 1:58
  Веќе не барате изолиран факт,
 • 1:58 - 1:59
  туку барате знаење,
 • 1:59 - 2:02
  кое е многу посложено и деликатно.
 • 2:03 - 2:04
  а за да добиете знаење,
 • 2:04 - 2:07
  треба да извадите 10, 20
  или 100 факти пред себе,
 • 2:07 - 2:10
  да ги потврдите и речете:
  „Да, сите се точни.“
 • 2:10 - 2:12
  Но, бидејќи јас сум тоа што сум,
 • 2:12 - 2:14
  млад или стар, црн или бел, геј или стрејт
 • 2:14 - 2:16
  јас ќе ги вреднувам различно.
 • 2:16 - 2:18
  И ќе речам:„Ова е точно,
 • 2:18 - 2:20
  но ова ми е поважно од другото."
 • 2:20 - 2:22
  И тука станува интересно,
 • 2:22 - 2:24
  бидејќи тука стануваме луѓе.
 • 2:24 - 2:27
  Тука почнуваме да се расправаме,
  да заземаме страни.
 • 2:27 - 2:30
  И за да стигнеме некаде, треба да
  ги филтрираме фактите,
 • 2:30 - 2:33
  преку пријателите, соседите
  родителите и децата,
 • 2:33 - 2:35
  колегите, весниците и списанијата,
 • 2:35 - 2:38
  за да на крај дојдеме до
  вистинското знаење,
 • 2:38 - 2:42
  за кое ниту еден пребарувач
  не може да ни помогне.
 • 2:43 - 2:50
  Ќе ви дадам пример за да ви покажам
  зошто е тешко
 • 2:50 - 2:53
  да се дојде до моментот на чистата,
  објективна вистина-
 • 2:53 - 2:55
  вреди да се размисли.
 • 2:55 - 2:58
  Сега ќе направам неколку едноставни
  пребарувања.
 • 2:58 - 3:03
  Ќе започнам со "Мишел Обама",
 • 3:03 - 3:04
  првата дама на Соединетите Држави.
 • 3:04 - 3:06
  Ќе кликнеме за слики.
 • 3:07 - 3:09
  Функционира добро,
  како што гледате.
 • 3:09 - 3:12
  Совршен одговор,
  повеќе или помалку.
 • 3:12 - 3:15
  Таа е на сликите, дури го нема
  ни претседателот.
 • 3:16 - 3:17
  Како функционира ова?
 • 3:18 - 3:19
  Многу едноставно.
 • 3:19 - 3:22
  Гугл паметно работи да го постигне ова,
  но е прилично едноставно.
 • 3:22 - 3:25
  Две основни работи се земаат предвид.
 • 3:25 - 3:30
  Прво, што пишува под секоја
  слика на интернет страните?
 • 3:30 - 3:32
  Пишува “Мишел Обама“ под сликата?
 • 3:32 - 3:34
  Добар показател, значи на сликите е таа.
 • 3:34 - 3:37
  Второ, Гугл го чита фајлот на сликата,
 • 3:37 - 3:40
  името на фајлот кој е
  поставен на веб страната.
 • 3:40 - 3:42
  Тој е наречен "MichelleObama.jpeg"?
 • 3:43 - 3:46
  Добар показател пак-
  секако не е Клинт Иствуд на сликите.
 • 3:46 - 3:50
  Значи, овие две работи и ги добивате
  овие резултати.
 • 3:50 - 3:57
  Во 2009 Мишел Обама беше
  жртва на расистичка кампања,
 • 3:57 - 4:01
  кога луѓето почнаа да ја навредуваат
  преку пребарувањата.
 • 4:01 - 4:04
  Имаше една слика широко
  распространета низ интернет,
 • 4:04 - 4:07
  каде лицето и беше изобличено
  како на мајмун.
 • 4:07 - 4:10
  И сликата беше објавена насекаде.
 • 4:10 - 4:14
  И луѓето ја објавија со јасна намера
 • 4:14 - 4:16
  за да ја има во пребарувањата.
 • 4:16 - 4:19
  Не заборавиле да напишат
  „Мишел Обама“ на сликите
 • 4:19 - 4:23
  и ја објавија сликата како
  "MichelleObama.jpeg или слично.
 • 4:23 - 4:25
  Јасно е зошто - за да манипулираат
  со пребарувањата.
 • 4:25 - 4:27
  И тоа функционираше.
 • 4:27 - 4:29
  Ако сте барале слика на Гугл
  за Мишел Обама во 2009,
 • 4:29 - 4:33
  изобличената слика на мајмун
  се појавуваше меѓу првите.
 • 4:33 - 4:36
  Резултатите од пребарувањата
  сами се чистат
 • 4:36 - 4:38
  и тоа е убавата страна кај нив,
 • 4:38 - 4:42
  бидејќи Гугл ја мери веродостојноста
  секој час, секој ден.
 • 4:42 - 4:44
  Но, Гугл овојпат не се согласи,
 • 4:44 - 4:47
  помислија:„ Расистички е и лошо пребарување.
 • 4:48 - 4:51
  затоа ќе се вратиме и
  ќе го исчистиме рачно.
 • 4:51 - 4:54
  Ќе напишеме некоја шифра и ќе средиме.
 • 4:54 - 4:55
  И го сторија тоа.
 • 4:55 - 4:59
  И сигурно никој овде не мисли дека
  тоа беше лоша замисла.
 • 5:00 - 5:01
  Ниту јас.
 • 5:03 - 5:06
  Така, поминаа неколку години,
 • 5:06 - 5:09
  и најгугланиот на светот-Андерс,
 • 5:09 - 5:11
  Андерс Беринг Брејвик,
 • 5:11 - 5:13
  го направи тоа што го направи.
 • 5:13 - 5:15
  на 22 јули во 2011,
 • 5:15 - 5:18
  ужасниот ден во историјата на Норвешка.
 • 5:18 - 5:21
  Овој човек, терорист, крена во воздух
  неколку владини згради
 • 5:21 - 5:24
  блиску до местото каде сме сега во Осло,
  Норвешка
 • 5:24 - 5:26
  и замина на островот Утоја
 • 5:26 - 5:29
  и застрела, уби група на деца.
 • 5:29 - 5:31
  Речиси 80 луѓе загинаа тој ден.
 • 5:32 - 5:37
  Многумина ќе го опишат
  овој ужасен акт во два чекора,
 • 5:37 - 5:40
  дека направи две работи: ги крена во
  воздух зградите и ги уби децата.
 • 5:40 - 5:42
  Не е вистина.
 • 5:42 - 5:44
  Имаше три чекори.
 • 5:44 - 5:47
  Ги крена во воздух зградите, ги уби децата
 • 5:47 - 5:50
  а потоа седна и чекаше светот да го
  пребарува на интернет.
 • 5:51 - 5:54
  Секој од овие три чекори еднакво
  добро ги осмисли.
 • 5:55 - 5:57
  Ова веднаш го свати
 • 5:57 - 5:59
  Шведскиот
  веб дивелопер,
 • 5:59 - 6:03
  Нике Линдквист, стручњак за оптимизирање
  на пребарувачи од Стокхолм.
 • 6:03 - 6:04
  Тој се занимава и со политика
 • 6:04 - 6:07
  и беше таму во социјалните медиуми,
  на неговиот блог и на Фејсбук.
 • 6:07 - 6:09
  Тој им кажа на сите,
 • 6:09 - 6:11
  „Типот во моментов сака
 • 6:11 - 6:14
  да има контрола над својот имиџ.
 • 6:15 - 6:17
  Ајде да го разобличиме тоа.
 • 6:17 - 6:21
  Дали ние, во цивилизираниот свет можеме
  да протестираме против тоа што го направи
 • 6:21 - 6:25
  така што ќе го навредуваме
  преку пребарувањата.
 • 6:25 - 6:26
  И како?
 • 6:27 - 6:29
  На своите читатели им го кажа следново:
 • 6:29 - 6:31
  „Одете на интернет,
 • 6:31 - 6:34
  најдете слики од кучиња кои вршат
  нужда по тротоари-
 • 6:35 - 6:37
  најдете такви слики со кучиња
 • 6:37 - 6:40
  објавете ги на вашите веб страни,
  блогови, социјални мрежи.
 • 6:40 - 6:43
  Не заборавајте да го ставите
  името на терористот под сликите,
 • 6:43 - 6:48
  обележете ги сликите
  како фајл "Breivik.jpeg."
 • 6:48 - 6:52
  Да го подучиме Гугл дека тоа е ликот
  на еден терорист.
 • 6:54 - 6:55
  И тоа успеа.
 • 6:56 - 6:59
  Две години после кампањата
  против Мишел Обама,
 • 6:59 - 7:02
  оваа манипулациска кампања
  против Брејвик успеа.
 • 7:02 - 7:07
  Ако побарате негова слика на Гугл
  од Шведска, по настаните од 22 јули
 • 7:07 - 7:11
  меѓу првите слики ќе се појават
  оние со кучиња кои вршат нужда,
 • 7:11 - 7:12
  како мал знак на протест.
 • 7:13 - 7:18
  За чудо, Гугл не интервенираше овојпат.
 • 7:18 - 7:23
  Тие не ги чистеа рачно резултатите
  од пребарувањата.
 • 7:24 - 7:26
  Па, еве го прашањето за милион долари:
 • 7:26 - 7:29
  Дали има разлика помеѓу
  овие две случувања тука?
 • 7:29 - 7:32
  Дали е различно тоа што
  ѝ се случи на Мишел Обама
 • 7:32 - 7:34
  од она што му се случи на Беринг Брејвик?
 • 7:34 - 7:36
  Секако дека нема.
 • 7:37 - 7:38
  Сосема е исто,
 • 7:38 - 7:41
  но, Гугл интервенираше во
  едниот случај, а во другиот не.
 • 7:41 - 7:42
  Зошто?
 • 7:43 - 7:47
  Бидејќи Мишел Обама е ценета
  личност, ете зошто,
 • 7:47 - 7:50
  а Беринг Брејвик е омразена личност.
 • 7:50 - 7:52
  Гледате што се случува овде?
 • 7:52 - 7:55
  Имаме вреднување на личноста
 • 7:55 - 7:59
  и има само еден кој ја има моќта во светот
 • 7:59 - 8:01
  со авторитет да каже кој е кој.
 • 8:02 - 8:04
  „Ни се допаѓаш, не ни се допаѓаш.
 • 8:04 - 8:06
  Ти веруваме, не ти веруваме.
 • 8:06 - 8:08
  Ти си во право; Ти не си во право,
 • 8:08 - 8:10
  Ти си Обама, а ти си Брејвик.
 • 8:11 - 8:13
  Тоа е моќта, ако некогаш ја имам видено.
 • 8:15 - 8:19
  Затоа, ве молам имајте на ум
  дека зад секој алгоритам
 • 8:19 - 8:21
  стои секогаш човекот,
 • 8:21 - 8:23
  со своите лични убедувања
 • 8:23 - 8:26
  кои ниту една шифра
  не може да ги искорени.
 • 8:26 - 8:28
  Мојата порака не е упатена само до Гугл,
 • 8:28 - 8:31
  туку кон сите оние во светот кои
  веруваат во кодирањето.
 • 8:31 - 8:34
  Треба ди ги идентификувате
  вашите лични убедувања,
 • 8:34 - 8:36
  да разберете дека сте човечко суштество
 • 8:36 - 8:39
  и соодветно на тоа
  преземете одговорност.
 • 8:40 - 8:43
  Ова го велам зашто верувам дека
  го достигнавме моментот
 • 8:43 - 8:44
  кога е неопходно
 • 8:44 - 8:48
  уште посилно да ги соединиме двете врски:
 • 8:48 - 8:50
  хуманистичките науки и технологијата.
 • 8:50 - 8:52
  Посилно од било кога досега.
 • 8:52 - 8:56
  Ако ништо друго, да нé потсетува
  дека привлечната идеја
 • 8:56 - 8:58
  за објективните резултати од пребарувањата
 • 8:58 - 9:01
  е, и веројатно ќе остане само мит.
 • 9:02 - 9:03
  Ви благодарам !
 • 9:03 - 9:06
  (аплауз)
Title:
Моралните убедувања зад вашите интернет пребарувања
Speaker:
Андреас Екстром
Description:

Интернет пребарувачите станаа нашиот најверен извор на информации и арбитар на вистината. Но, дали воопшто можеме да добиеме објективни резултати од пребарувањата? Шведскиот автор и новинар Андреас Екстром, тврди дека такво нешто е филозофска невозможност. Во неговиот содржаен говор тој повикува да ги зајакнеме врските помеѓу технологијата и хуманистичките науки и нé потсетува дека зад секој алгоритам постои збир на лични убедувања кои ниту една шифра не може да ги искорени.

more » « less
Video Language:
English
Team:
closed TED
Project:
TEDTalks
Duration:
09:18

Macedonian subtitles

Revisions