Albanian subtitles

← Si mundet motivimi t'i rregullojë sistemet publike

Get Embed Code
25 Languages

Showing Revision 8 created 04/16/2020 by Helena Bedalli.

 1. Merreni një minutë
 2. dhe mendoni për veten tuaj
  si lider i një vendi.
 3. Dhe të themi se një nga prioritetet
  e juaja më të mëdha
 4. është t'ju siguroni qytetarëve tuaj
  kujdes shëndetësor me kualitet të lartë.
 5. Si do ta bënit këtë?
 6. Do të ndërtonit më shumë spitale?
 7. Do të hapnit më shumë kolegje
  të mjekësisë?
 8. Do të investonit për inovacione klinike?
 9. Por çfarë nëse sistemi shëndetsor i vendit
  është prishur rrënjësisht?
 10. Edhe nëse është nga mosinteresimi
  i mjekut,
 11. mungesa e barërave apo kualiteti i ulët
  i kujdesit.
 12. Ku do t'ja fillonit atëherë?
 13. Unë jam konsulent menaxhimi,

 14. dhe për tre vitet e fundit,
 15. kam qenë duke punuar në një projekt
 16. për ta përmirësuar kujdesin e sistemit të
  shëndetit publik të Rajasthanit,
 17. një shtet në Indi.
 18. Dhe gjatë rrjedhës së projektit,
 19. ne gjetëm diçka të thellë.
 20. Më shumë mjekë, pajisje më të mira,
  inovacion klinik --
 21. të gjitha janë të rëndësishme.
 22. Por, asgjë nuk ndryshon pa një
  përbërës kryesor.
 23. Motivimin.
 24. Por motivimi është një gjë e ndërlikuar.
 25. Nëse keni drejtuar një ekip, rritni fëmijë
  apo ke provuar ta ndryshosh një gjest,
 26. e dini që motivimi nuk shfaqet
  thjesht ashtu.
 27. Diçka duhet të ndryshojë që të të
  bëjë të kesh interesim.
 28. Dhe nëse ka diçka për të cilën të gjithë
  njerëzit kemi interesim,
 29. është një dëshirë e natyrshme për
  të shkëlqyer para të tjerëve.
 30. Pra, kjo është fiks ajo çka kemi bërë.
 31. Ne vendosëm të fokusohemi te qytetarët:

 32. njerëzit që sistemi ka qenë i supozuar
  t'ju shërbejë në radhë të parë.
 33. Dhe sot, do të doja t'ju tregoja
 34. si Rajasthani ka transformuar sistemin e
  shëndetit publik në mënyre dramatike
 35. duke përdorur qytetarët për ta
  aktivizuar motivimin.
 36. Tani, Rajasthani është një nga shtetet
  më të mëdha të Indisë,
 37. me popullsi gati 80 milion.
 38. Kjo është më e madhe se Britania e Madhe.
 39. Por, ngjashmëritë përfundojnë këtu.
 40. Në 2016, kur ekipi im është ftuar
 41. të punojë me sistemin e shëndetit publik
  të Rajasthanit,
 42. ne e gjetëm atë në gjendje kritike.
 43. Për shembull, shkalla e vdekshmërisë të
  të posalindurve --

 44. ky është numri i të posalindurve që vdesin
  pa e bërë një muaj --
 45. ishte 10 herë më i lartë se në
  Britaninë e Madhe.
 46. Nuk është çudi qe qytetarët po thonin,
 47. "Hej, nuk dua të shkoj në një qendër
  shëndetësore publike."
 48. Në Indi, nëse do të shkosh te një mjek,
  në një qendër publike,
 49. do të shkoje në "QPSh,"
  apo "qendër primare shëndetësore."
 50. Dhe të paktën 40 pacientë pritet të
  shkojnë në QPSh brenda dite.
 51. Por në Rajasthan, vetëm një
  nga katër QPSh
 52. po i vizitonte minimumi kaq pacientë.
 53. Thënë ndryshe, njerëzit kishin humbur
  besimin në sistem.
 54. Kur gjurmuam më thellë,
 55. e kuptuam që mungesa e e mbajtjes së
  përgjegjësive ishte themeli i kësaj.
 56. Imagjinoni këtë.

 57. Sudha, që paguhej me pagë ditore,
 58. e kupton që vajza e saj një vjeçare
 59. vuan nga një dizenteri
  të pakontrollueshme.
 60. Kështu ajo vendos ta marrë një ditë
  pushim.
 61. I bie të humb 350 rupi apo pesë dollar.
 62. Dhe merr vajzën në krah
 63. dhe ecën për pesë kilometra deri te
  QPSh shtetërore.
 64. Por mjeku nuk është aty.
 65. Kështu merr edhe ditën tjetër pushim,
  përsëri,
 66. dhe kthehet në QPSh.
 67. Këtë herë, mjeku është aty,
 68. por farmacisti i thotë
 69. që barërat falas që i janë shkruar asaj
  janë harxhuar,
 70. sepse kanë harruar t'i riporosisin
  në kohë.
 71. Dhe tani, ajo vrapon për te qendra private
  e mjekësisë,
 72. dhe teksa shkon,
 73. duke shikuar gjendjen e vajzës tek
  përkeqsohet për çdo orë,
 74. nuk mundet pa menduar
 75. se a është dashur të shkonte
  te qendra private
 76. në radhë të parë
 77. dhe të paguante 350 rupi për konsultim
  dhe barëra.
 78. Askush nuk mban përgjegjësi për këtë
  dështim të pabesueshëm të sistemit.
 79. Duke i kushtuar kohë, para dhe
  dhimbje të zemrës Sudhas.
 80. Dhe kjo është diçka që duhet rregulluar.
 81. Tani, si gjithë konsulentët e mirë,

 82. ne vendosëm që të dhënat e mbledhura
  të analizuara
 83. duhet të ishin përgjigjia
  e rritjes së përgjegjësisë.
 84. Pra, ne kemi krijuar këto tabela
  ekstravagante të performancave
 85. për të na ndihmuar në bërjen e takimeve
  shqyrtuese
 86. të departamentit shëndetësor më efektive.
 87. Por asgjë nuk ndryshoi.
 88. Diskutim pas diskutimi,
 89. mbledhje pas mbledhje,
 90. asgjë nuk ndryshoi.
 91. Dhe atë moment më goditi mua.

 92. Shikoni, sistemet publike
 93. gjithmonë kanë qenë të qeverisura
  përmes mekanizmave të brendshëm,
 94. si takimet e rishikimeve.
 95. Dhe me kalimin e kohës,
 96. përgjegjësia e tyre ndaj qytetarëve
  është dobësuar.
 97. Pra, pse të mos e kthejmë qytetarin
  përsëri në ekuacion,
 98. ndoshta duke përdorur premtimet
  e qytetarëve?
 99. A nuk mundet kjo ta aktivizojë motivimin?
 100. Ne filluam me atë që mua më pëlqen ta quaj
  strategjia e kafenesë.
 101. Ju sigurisht keni parë një shenjë
  të tillë në kafene,
 102. që thotë,
 103. "Nëse nuk ju jepet fatura,
  kafeja është falas."
 104. Tani, kamarieri nuk ka opsion tjetër
 105. pos të ju jap faturën çdo herë.
 106. Pra, ne e morëm këtë strategji
  dhe e aplikuam në Rajasthan.

 107. Ne punuam me qeverinë
 108. në një program për t'i ringjallur
  300 QPSh nëpër shtet,
 109. dhe ne i kemi bërë ata t'i ngjyrosin qartë
  premtimet e qytetarëve përgjatë murit.
 110. "Ne ju sigurojmë që do të keni një
  mjek në çdo kohë."
 111. "Ne ju sigurojmë që do t'i merrni barërat
  falas në çdo kohë."
 112. "Ne ju sigurojmë
 113. që ju do të diagnostikoheni falas
  në çdo kohë."
 114. Dhe më në fund, ne punuam
  me përfaqësuesit e zgjedhur
 115. për të nisur ringjalljen e QPSh-ve,
 116. që i ndanë premtimet e qytetarëve
  me komunitetin
 117. me shumë fanfarë.
 118. Tani, premtimi ishte atje i hapur.
 119. Dështimi do të ishte i turpshëm.
 120. Sistemi duhet të fillonte të jepte.
 121. Dhe ata e bënë atë.
 122. Disponueshmëria e mjekëve u rrit,
 123. barërat erdhën në dorë,
 124. dhe si rezultat,
 125. vizitat e pacientëve u rritën për 20
  përqind në më pak se një vit.
 126. Sistemi shëndetësor publik
  po kthehej në biznes.
 127. Por kishte ende një rrugë të gjatë për
  ta bërë.

 128. Ndryshimi nuk është i lehtë.
 129. Një mjek i inatosur njëherë më tha,
 130. "Me të vërtetë dua ta tranformoj
  shëndetin e nënave në vendin tim,
 131. por nuk kam mjaftueshëm infermierë."
 132. Tani, burimet si infermierët
 133. kontrollohen nga zyrtarët administrativ
 134. te të cilët mjekët raportohen.
 135. Dhe kur mjekët ishin të motivuar,
 136. zyrtarët administrativ thjesht
  nuk ishin mjaftueshëm të motivuar
 137. për t'i ndihmuar mjekët.
 138. Në këtë moment kreu i departamentit
  të shëndetësisë

 139. Znj. Veenu Gupta, pati një ide briliante.
 140. Një rangim mujor të të gjitha rajoneve.
 141. Dhe ky rangim do të vlerësonte
  performancën e çdo rajoni
 142. në secilën sëmundje madhore
 143. dhe në secilën procedurë madhore.
 144. Por ja ku është pjesa më e mirë.
 145. Ne e bëmë rangimin publik.
 146. E vendosëm rangimin në faqe të internetit,
 147. e vendosëm në rrjete sociale,
 148. dhe pa e pritur fare,
  mediat u përfshinë,
 149. me artikuj në gazeta duke treguar
  cilat rajone ishin duke bërë mirë
 150. dhe cilat jo.
 151. Dhe ne nuk donim që rangimet vetëm të
 152. ndikonin në performancën më të mirë
  dhe më të keqe të rajoneve.
 153. Ne donim që rangimet ta motivonin
  çdo rajon.
 154. Pra, ne morrëm inspirim nga
  ligat e futbollit,
 155. dhe krijuam sistem rangimi tre-nivelsh,
 156. me ç'rast çdo tre mujor,
 157. nëse performanca e një rajoni do të binte,
 158. mund të binte në nivelin më të ulët.
 159. Por, nëse performanca e rajonit
  do të rritej,
 160. mund të ngritej në pozitën më të lartë.
 161. Rangimet ishin një sukses i madh.

 162. Krijoi një entuziazëm të llahtarshëm
 163. dhe rajonet filluan të bëheshin rival me
  njëri tjetrin që të njiheshin si shembuj.
 164. Është shumë e thjeshtë,
  nëse mendon për këtë.
 165. Nëse të dhënat për performancën
  mbikqyren vetë nga menaxheri juaj
 166. në mjedise të brendshme,
 167. thjesht nuk është mjaftueshëm motivuese.
 168. Por nëse të dhënat janë atje,
 169. të hapura, në sytë e komunitetit,
 170. është krejt tjetër çështje.
 171. Që hap një shpirt konkurrues
 172. që është i natyrshëm
  për secilin prej nesh.
 173. Pra tani, kur i vendos bashkë këto
  të dyja,
 174. strategjia e kafenesë
  dhe garat publike,
 175. tani keni pasur një sistem shëndetësor
  publik
 176. i cili ka qenë dallueshëm më i motivuar
  që ta rrisë shëndetin e qytetarëve.
 177. Dhe tani që keni një sistem shëndetësor
  më të motivuar,
 178. është një sistem shumë
  më i gatshëm për mbështetje.
 179. Sepse tani, është një tërheqje,
  për mbështetjen,
 180. qofshin burimet, të dhënat
  apo të ndërtuarit e aftësive.
 181. Më lejoni të ndaj një shembull.

 182. Kam qenë një herë në një mbledhje rajoni
  në rajonin e Ajmer.
 183. Ky ishte njëri nga rajonet
  që po ngrihej shpejt
 184. në rangime.
 185. Dhe aty ishin një grup i
  mjekëve pasionantë
 186. që po diskutonin ide se si t'i
  mbështetnin më mirë ekipet e tyre.
 187. Njëri nga mjekët i kishte aftësuar
  më shumë punonjësit e shëndetit
 188. për të kapur problemin e mungesës
  së infermierëve.
 189. Një doktor po përdorte WhatsApp-in
  në mënyra kreative
 190. për të ndarë ide me punonjësit e tij
  më të mirë.
 191. Për shembull,
 192. ku janë fëmijët që kanë mungesë imuniteti?
 193. Dhe si t'i bindësh nënat e tyre
 194. që t'i sjellin fëmijët e tyre
  për imunizim?
 195. Dhe sepse ekipet e tyre
  ishin të motivuar dallueshëm tani,
 196. ata vetëm po e rrisnin mbështetjen,
 197. sepse tani ata donin të performonin
  mirë e më mirë.
 198. Sistemet e prishura shpesh kanë nevojë
  për më shumë burime dhe mjete.
 199. Por ato nuk do të kishin ndikim shumë
 200. nëse së pari nuk i adresohesh
  sfidës së motivimit.
 201. Sapo të zhvendoset batica e motivimit,
 202. atëherë burimet dhe mjetet
  tregojnë rezultat.
 203. Por ende nuk jam përgjigjur në një
  pyetje kryesore

 204. Çfarë ndodhi me performancën e shëndetit
  publik të Rajasthanit?
 205. Në 2016, kur puna jonë filloi,
 206. qeveria e Indisë dhe Banka Botërore
 207. dolën me një indeks të shëndetit publik.
 208. Rajasthan u rangua i 20-ti nga 21
  shtete të mëdha.
 209. Por në 2018,
 210. kur doli rangimi,
 211. Rajasthani shfaqi një nga ngritjet
  më të larta
 212. nga të gjitha shtetet e mëdha të Indisë,
 213. duke i kaluar katër pozicione.
 214. Për shembull, shfaqi një nga
  reduktimet më të mëdha
 215. në vdekshmërinë e të posalindurve,
 216. me shtim të 3,000 të posalindurve
  të ruajtur çdo vit.
 217. Zakonisht, transformimet e shëndetit
  publik marrin shumë kohë, edhe dekada.
 218. Por kjo rrugë ka dhënë rezultat
 219. në dy vite.
 220. Por ja ku është pjesa më e mirë.

 221. Nuk ka asgjë Rajasthan-specifike
  për atë se çfarë ne kemi mësuar.
 222. Në fakt, kjo rrugë e të përdorurit
  të qytetarëve për të aktivizuar motivimin
 223. nuk është as e kufizuar në
  sistemet shëndetësore publike.
 224. Unë sinqerisht besoj që
  nëse ka nodnjë sistem publik,
 225. në çfarëdo vendi,
 226. që është në amulli,
 227. atëherë ne duhet ta kthejmë motivimin.
 228. Dhe një mënyrë e shkëlqyer për ta
  aktivizuar motivimin
 229. është të rritet transparenca
  te qytetarët.
 230. Ne mund ta bëjmë këtë me edukim
 231. dhe higjienë publike madje edhe me
  përfaqësime politike.
 232. Shkollat qeveritare mund të garojnë
  publikisht me regjistrimin e studentëve.
 233. Qytetet dhe qytezat,
  në bazë të pastërtisë.
 234. Dhe politikanët në bazë
  të një fletnotimi
 235. të asaj se si janë duke i përparuar
  jetët e qytetarëve.
 236. Ka shumë sisteme të prishura në botë.

 237. Ne duhet t'ja u rikthejmë motivimin.
 238. Qytetarët po presin.
 239. Ne duhet të veprojmë sot.
 240. Ju falemnderit shumë.

 241. (Duartrokitje)