Return to Video

Како навистина работат паметните телефони

 • 0:01 - 0:05
  Кога истрчав кон моето училиште
  со мојот нов Нокиа телефон,
 • 0:05 - 0:08
  мислев дека ја имам новата, најкул
  замена
 • 0:08 - 0:11
  за мојот стар, розев воки-токи.
 • 0:11 - 0:15
  Само што сега, моите пријатели и јас
  можевме да разговараме
 • 0:15 - 0:16
  каде и да бевме,
 • 0:16 - 0:17
  наместо да се преправаме,
 • 0:17 - 0:20
  додека трчавме во нашите дворови.
 • 0:20 - 0:22
  Сега, ќе бидам искрена.
 • 0:22 - 0:26
  Тогаш не размислував многу за тоа
  како се направени овие уреди.
 • 0:26 - 0:29
  Тие имаа тенденција да се покажат
  на Божиќ наутро,
 • 0:29 - 0:32
  па можеби беа правени од џуџињата во
  работилницата на Дедо Мраз.
 • 0:33 - 0:35
  Да ви поставам едно прашање.
 • 0:35 - 0:38
  Кои мислите дека се вистинските џуџиња кои
  ги направиле овие уреди?
 • 0:39 - 0:41
  Ако прашам многу од луѓето кои ги знам,
 • 0:42 - 0:45
  би рекле тоа се софтверските инженери
  во дуксери од Силиконската Долина,
 • 0:45 - 0:47
  кои програмираат.
 • 0:48 - 0:50
  Но,многу нешта треба да поминат уредите
 • 0:50 - 0:52
  пред да бидат спремни за било каков код.
 • 0:52 - 0:56
  Овие уреди почнуваат на атомско ниво.
 • 0:56 - 0:57
  Па ако ме прашате мене,
 • 0:57 - 1:00
  вистинските џуџиња се хемичарите.
 • 1:01 - 1:03
  Точно така, реков хемичарите.
 • 1:04 - 1:08
  Хемијата е херојот на електронските
  комуникации.
 • 1:08 - 1:11
  И мојата цел денес е да ве убедам
 • 1:11 - 1:12
  да се согласите со мене.
 • 1:14 - 1:16
  Во ред, да почнеме едноставно
 • 1:16 - 1:20
  и да погледнеме внатре во овие
  неверојатно заразни уреди.
 • 1:20 - 1:22
  Бидејќи без хемија,
 • 1:22 - 1:26
  тоа што е информацискиот автопат кој го
  сакаме
 • 1:26 - 1:29
  ќе беше само многу скап, светкав
  предмет.
 • 1:31 - 1:33
  Хемијата ги овозможува сите овие слоеви.
 • 1:34 - 1:36
  Ајде да почнеме со дисплејот.
 • 1:36 - 1:38
  Што мислите, како ги добиваме
 • 1:38 - 1:39
  тие светли, живи бои
 • 1:39 - 1:41
  кои толку ги сакаме?
 • 1:41 - 1:42
  Па, ќе ви кажам.
 • 1:42 - 1:45
  Има органски полимери сврзани во
  дисплејот,
 • 1:45 - 1:49
  кои можат да земат електрицитет и да го
  претворат во синото, црвеното и зеленото
 • 1:50 - 1:52
  во кое уживаме на нашите слики.
 • 1:53 - 1:55
  Што ако продолжиме кон батеријата?
 • 1:55 - 1:57
  Тоа е многу интензивно истражување.
 • 1:57 - 2:01
  Како да ги земеме хемиските својства на
  традиционалните батерии
 • 2:01 - 2:05
  и да ги поврземе со нови електроди
  со голема површина,
 • 2:05 - 2:08
  за да собереме повеќе напон
  во мала стапка простор,
 • 2:08 - 2:11
  за да ги напојуваме нашите уреди
  цел ден,
 • 2:11 - 2:12
  кога се сликаме селфи,
 • 2:12 - 2:14
  без да мора да ги надополниме нашите
  батерии
 • 2:14 - 2:17
  или да седиме до електричен штек?
 • 2:18 - 2:22
  Што ако ги земеме лепилата кои
  поврзуваат сѐ,
 • 2:22 - 2:25
  за да ја издржат нашата
  честа употреба?
 • 2:25 - 2:27
  После сѐ, како милениалец,
 • 2:27 - 2:30
  јас морам да го земам мојот мобилен
  најмалку 200 пати дневно за да го проверам
 • 2:30 - 2:33
  и притоа да ми падне 2 до 3 пати.
 • 2:36 - 2:38
  Но кои се вистинските мозоци на овие
  уреди?
 • 2:38 - 2:42
  Што ги прави да работат на начин
  кој толку го сакаме?
 • 2:42 - 2:45
  Па, сето тоа има врска со електрични
  компоненти и кола
 • 2:45 - 2:49
  кои се врзани на испечатено струјно коло.
 • 2:49 - 2:51
  Или можеби преферирате биолошка
  метафора -
 • 2:51 - 2:53
  матична плоча,
  можеби сте слушнале за тоа.
 • 2:55 - 2:58
  Вака, многу не се зборува за печатеното
  струјно коло.
 • 2:58 - 3:01
  И ќе бидам искрена,
  не знам зошто е така.
 • 3:01 - 3:03
  Можеби бидејќи е најмалку
  секси слој
 • 3:03 - 3:07
  и е скриен зад сите тие слоеви со
  елегантен изглед.
 • 3:07 - 3:10
  Но време е да му дадеме на овој
  Кларк Кент слој
 • 3:10 - 3:14
  пофалба вредна за Супермен која ја
  заслужува.
 • 3:14 - 3:16
  И ќе ви поставам прашање,
 • 3:16 - 3:18
  што мислите дека е печатено
  коло?
 • 3:20 - 3:22
  Па, замислете метафора.
 • 3:22 - 3:24
  Размислете за градот во кој живеете.
 • 3:24 - 3:27
  Ги имате сите овие точки на интерес
  до кои сакате да стигнете:
 • 3:27 - 3:30
  вашиот дом, вашата работа, ресторани,
 • 3:30 - 3:32
  неколку Старбакс во секоја населба.
 • 3:33 - 3:36
  Па градиме патишта кои ги
  поврзуваат сите нив.
 • 3:38 - 3:40
  Тоа е печатено струјно коло.
 • 3:40 - 3:43
  Освен тоа што наместо работи како
  ресторани,
 • 3:43 - 3:47
  имаме транзистори на чипови,
 • 3:47 - 3:48
  кондензатори, отпорници,
 • 3:48 - 3:51
  сите овие електрични компоненти
 • 3:51 - 3:54
  кои треба да најдат начин како
  да зборуваме еден со друг.
 • 3:54 - 3:56
  И кои се нашите патишта?
 • 3:57 - 3:59
  Па, ние градиме мали, бакарни жици.
 • 4:01 - 4:02
  Па следното прашање е,
 • 4:02 - 4:04
  како ги правиме овие мали бакарни жици?
 • 4:04 - 4:06
  Тие се навистина мали.
 • 4:06 - 4:08
  Може ли да одиме до продавницата за
  хардвер,
 • 4:08 - 4:10
  да земеме бакарна жица,
 • 4:10 - 4:13
  земеме неколку сечачи на жица, малку да
  сецнеме,
 • 4:13 - 4:17
  сошиеме и потоа, бам-
  го добиваме печатеното струјно коло?
 • 4:18 - 4:19
  Нема шанси.
 • 4:19 - 4:22
  Овие жици се премали за тоа.
 • 4:22 - 4:25
  Па мора да се потпреме на нашиот
  пријател: хемијата.
 • 4:27 - 4:30
  Сега, хемискиот процес за да се направат
  овие мали бакарни жици
 • 4:30 - 4:32
  е навидум едноставен.
 • 4:32 - 4:34
  Почнуваме со раствор
 • 4:34 - 4:37
  на позитивно наелектризирани бакарни
  сфери.
 • 4:37 - 4:42
  Па го додаваме на изолирано, испечатено
  струјно коло.
 • 4:42 - 4:45
  И ги храниме тие позитивно
  наелектризирани сфери
 • 4:45 - 4:47
  со негативно наелектризирани
  електрони
 • 4:47 - 4:49
  со додавање на формалдехид на смесата.
 • 4:49 - 4:51
  Па можеби се сеќавате на формалдехид.
 • 4:51 - 4:53
  Има многу посебен мирис
 • 4:53 - 4:56
  и се користи за да се презервираат жаби
  на биологија.
 • 4:56 - 4:59
  Па излегува дека може да направи
  многу повеќе од тоа.
 • 4:59 - 5:01
  И е навистина клучен компонент
 • 5:01 - 5:03
  во правење на овие мали бакарни жици.
 • 5:04 - 5:08
  Гледате, електроните на формалдехидот
  имаат стремеж.
 • 5:08 - 5:11
  Сакаат да ги прескокнат позитивно
  наелектризираните бакарни сфери.
 • 5:12 - 5:17
  И тоа е поради процесот познат како
  редокс хемија.
 • 5:17 - 5:18
  Кога тоа се случува,
 • 5:18 - 5:22
  ги земаме овие позитивно наелектризирани
  бакарни сфери
 • 5:22 - 5:24
  и ги претвараме во светол,
 • 5:24 - 5:29
  сјаен, метален и спроводлив бакар.
 • 5:29 - 5:31
  И кога имаме спроводлив бакар,
 • 5:31 - 5:32
  тогаш готвиме со гас.
 • 5:32 - 5:35
  Можеме да ги направиме сите тие
  електрични делови
 • 5:35 - 5:36
  да зборуваат еден со друг.
 • 5:36 - 5:38
  Па уште едно благодарам на хемијата.
 • 5:40 - 5:41
  Да помислиме за миг
 • 5:41 - 5:44
  и да видиме колку далеку сме стигнале
  со хемијата.
 • 5:46 - 5:48
  Очигледно, во електронски комуникации,
 • 5:48 - 5:50
  големината е битна.
 • 5:50 - 5:53
  Па ајде да размислиме како би ги намалиле
  нашите уреди,
 • 5:53 - 5:57
  за да појдеме од нашите Зек Морис
  мобилни од 1990-тите
 • 5:57 - 5:59
  до нешто малку поелегантно,
 • 5:59 - 6:02
  како телефоните на денешницата
  кои можат да се стават во џеб.
 • 6:02 - 6:04
  Сепак, ајде да бидеме реални тука:
 • 6:04 - 6:07
  апсолутно ништо не може да собере
  џеп на женски панталони,
 • 6:07 - 6:10
  ако можете да најдете пар кој има
  џепови.
 • 6:10 - 6:11
  (Смеа)
 • 6:11 - 6:15
  И не мислам дека хемијата може да ни
  помогне со тој проблем.
 • 6:17 - 6:20
  Но побитно од намалувањето на
  уредот,
 • 6:20 - 6:22
  како да го намалиме електричниот
  кружок внатре во него,
 • 6:22 - 6:24
  да го намалиме до 100 пати,
 • 6:24 - 6:28
  па да го однесеме од микронското ниво
 • 6:28 - 6:30
  надолу до нанометарскарското ниво.
 • 6:31 - 6:32
  Бидејќи, ајде да се соочиме
 • 6:32 - 6:36
  сега сите сакаме помоќни и побрзи
  телефони.
 • 6:36 - 6:40
  Па, за повеќе моќ и брзина ни требаат
  повеќе елекрични кружоци.
 • 6:41 - 6:43
  Па како да го направиме ова?
 • 6:43 - 6:46
  Не е како да имаме некој магичен
  електромагнетски ласер за намалување
 • 6:46 - 6:50
  каков што користи професорот Вејн
  Сцалински во „Душо, ги намалив децата"
 • 6:50 - 6:51
  за да си ги намали своите деца.
 • 6:51 - 6:53
  Случајно, се разбира.
 • 6:54 - 6:55
  Или?
 • 6:56 - 6:58
  Па, всушност, во тоа поле
 • 6:58 - 7:00
  има процес кој е прилично сличен
  на тоа.
 • 7:00 - 7:03
  И се вика фотолитографија.
 • 7:03 - 7:07
  Во фотолитографија, земаме
  електромагнетна радиација,
 • 7:07 - 7:09
  или тоа што го нарекуваме светлина,
 • 7:09 - 7:11
  и го користиме за да намалиме дел од
  електричниот кружок
 • 7:11 - 7:15
  за да собереме повеќе во многу мало
  место.
 • 7:18 - 7:19
  Па, како работи ова?
 • 7:20 - 7:22
  Па, почнуваме со субстрат
 • 7:22 - 7:25
  кој има филм осетлив на светлина.
 • 7:25 - 7:28
  Потоа го покриваме со маска која има шема
  горе
 • 7:28 - 7:30
  на фини линии и својства
 • 7:30 - 7:34
  кои ќе го направат телефонот да работи
  на начинот кој го сакаме.
 • 7:34 - 7:38
  Потоа изложуваме силна светлина и
  ја пуштаме преку оваа маска,
 • 7:38 - 7:41
  која создава сенка на таа шема на
  површината.
 • 7:42 - 7:45
  Па сега, секаде каде што светлината може
  да помине низ маската,
 • 7:45 - 7:48
  ќе предизвика хемиска реакција.
 • 7:48 - 7:53
  И тоа ќе ја изгори сликата на таа шема
  во супстратот.
 • 7:53 - 7:55
  Па прашањето кое најверојатно го
  поставувате е,
 • 7:55 - 7:57
  како од изгорена слика
 • 7:57 - 8:00
  создаваме фини линии и особености?
 • 8:00 - 8:02
  И за тоа, мора да употребиме хемиски
  раствор
 • 8:02 - 8:04
  наречен развивач.
 • 8:04 - 8:06
  Сега развивачот е посебен.
 • 8:06 - 8:10
  Тоа што може да направи е да
  ги земе сите неизложени делови
 • 8:10 - 8:12
  и да ги избрише селективно,
 • 8:12 - 8:15
  оставајќи зад себе фини линии и
  особености
 • 8:15 - 8:17
  и да направи нашите минимализирани
  уреди да работат.
 • 8:18 - 8:22
  Па, сме употребиле хемија да ги
  изградиме нашите уреди,
 • 8:22 - 8:25
  и ја употребивме да ги намалиме.
 • 8:26 - 8:29
  Па веројатно ве убедив дека хемијата
  е вистинскиот херој
 • 8:29 - 8:30
  и би можеле да завршиме таму.
 • 8:31 - 8:32
  (Аплауз)
 • 8:32 - 8:33
  Чекајте, не сме готови.
 • 8:33 - 8:35
  Не толку брзо.
 • 8:35 - 8:37
  Бидејќи сите сме луѓе.
 • 8:37 - 8:40
  И како човек, јас секогаш сакам повеќе.
 • 8:40 - 8:42
  И сега сакам да размислам за тоа како
  да употребам хемија за
 • 8:42 - 8:44
  да екстрахирам повеќе од уред.
 • 8:46 - 8:50
  Сега, ни е кажано дека сакаме нешто
  наречено 5G,
 • 8:50 - 8:53
  или ветената петта генерација на
  безжичност.
 • 8:53 - 8:56
  Можеби сте слушнале за 5G
 • 8:56 - 8:58
  во реклами кои почнуваат да
  се прикажуваат.
 • 8:59 - 9:01
  Или можеби некои од вас го доживеавте
 • 9:01 - 9:03
  на Зимската Олимпијада 2018.
 • 9:04 - 9:06
  Највозбудена сум за 5G
 • 9:06 - 9:10
  зашто кога доцнам, брзајќи од
  дома да фатам лет,
 • 9:10 - 9:13
  можам да симнам филмови на мојот уред
  за 40 секунди
 • 9:13 - 9:15
  наместо за 40 минути.
 • 9:16 - 9:18
  Но, кога вистинското 5G ќе е тука,
 • 9:18 - 9:20
  ќе биде многу повеќе од тоа
  колку филмови
 • 9:20 - 9:22
  ќе може да ставиме на уредот.
 • 9:22 - 9:25
  Па прашањето е, зошто вистинското
  5G не е тука?
 • 9:26 - 9:28
  Ќе ви откријам мала тајна.
 • 9:28 - 9:31
  Лесно е да се одговори.
 • 9:31 - 9:33
  Едноставно е тешко да се направи.
 • 9:34 - 9:37
  Гледате, ако користите традиционални
  материјали и бакар
 • 9:37 - 9:39
  за да изградите 5G уреди,
 • 9:39 - 9:42
  сигналот не може да стигне до крајната
  дестинација.
 • 9:44 - 9:48
  Традиционално, користиме многу груби
  изолирачки слоеви
 • 9:48 - 9:51
  за поддржување на бакарните жици.
 • 9:51 - 9:53
  Помислете на Велкро прицврстувачи.
 • 9:53 - 9:57
  Грубоста на двата делови ги прави да се
  залепат заедно.
 • 9:58 - 10:01
  Тоа е прилично важно ако сакате уред
 • 10:01 - 10:02
  кој ќе трае подолго
 • 10:02 - 10:04
  отколку што ви треба да го извадите
  од кутијата
 • 10:04 - 10:07
  и да почнете да ги инсталирате
  сите ваши апликации на него.
 • 10:07 - 10:09
  Но, оваа грубост создава проблем.
 • 10:10 - 10:13
  Гледате, на високите брзини за 5G
 • 10:13 - 10:17
  сигналот мора да помине брзо до таа
  грубост.
 • 10:17 - 10:21
  И таа прави тој да се загуби пред да
  стигне до крајната дестинација.
 • 10:22 - 10:24
  Помислете на планински ранг.
 • 10:24 - 10:28
  И имате комплексен систем патишта кои
  минуваат преку него,
 • 10:28 - 10:30
  и се обидувате да поминете на
  другата страна.
 • 10:30 - 10:32
  Нели се согласувате со мене
 • 10:32 - 10:35
  дека веројатно ќе треба многу долго
  време
 • 10:35 - 10:37
  и веројатно ќе се изгубите,
 • 10:37 - 10:40
  ако треба да одите околу сите планини
 • 10:40 - 10:42
  наместо да пробиете прав тунел
 • 10:42 - 10:45
  кој би можел да оди право низ планините?
 • 10:45 - 10:47
  Па, истото е со нашите 5G уреди.
 • 10:47 - 10:50
  Ако можеме да ја отстраниме оваа грубост
 • 10:50 - 10:52
  тогаш ќе можеме да го пратиме 5G сигналот
 • 10:52 - 10:54
  право без пречки.
 • 10:54 - 10:55
  Звучи прилично добро, нели?
 • 10:56 - 10:57
  Но, почекајте.
 • 10:57 - 11:00
  Нели само што ви кажав дека ни треба
  таа грубост
 • 11:00 - 11:01
  за да го издржиме уредот?
 • 11:01 - 11:04
  И ако ја тргнеме, ние сме во ситуација
  каде сега бакарот
 • 11:04 - 11:06
  нема да се залепи на тој основен супстрат.
 • 11:08 - 11:10
  Помислете на градење куќа од
  Лего коцки,
 • 11:10 - 11:15
  со сите ќошови и вдлабнатини кои
  се спојуваат заедно,
 • 11:15 - 11:17
  наместо мазни градежни тули.
 • 11:17 - 11:21
  Кои од двете ќе има поголем структурен
  интегритет
 • 11:21 - 11:24
  кога 2 годишно дете ќе скокне низ
  дневната
 • 11:24 - 11:26
  обидувајќи се да одигра Годзила и
  да руши сè?
 • 11:27 - 11:30
  Но, што ако ставиме лепак на овие мазни
  коцки?
 • 11:31 - 11:34
  Тоа е она што го чека индустријата.
 • 11:34 - 11:37
  Тие чекаат хемичарите да создадат нови,
  мазни површини
 • 11:37 - 11:40
  со зголемена природна лепливост
 • 11:40 - 11:42
  за некои од овие бакарни жици.
 • 11:42 - 11:44
  И кога ќе го решиме овој проблем,
 • 11:44 - 11:46
  и ќе го решиме,
 • 11:46 - 11:48
  и ќе работиме со физичари и инженери
 • 11:48 - 11:51
  да ги решиме сите предизвици на 5G,
 • 11:51 - 11:55
  па бројот на апликации вртоглаво ќе се
  зголеми.
 • 11:55 - 11:58
  Па да, ќе имаме работи како
  самоуправувачки автомобили,
 • 11:58 - 12:01
  бидејќи нашите мрежи на податоци ќе
  ги поднесат брзината
 • 12:01 - 12:05
  и количеството информации потребни за
  тоа да работи.
 • 12:05 - 12:08
  Но, ајде да употребиме имагинација.
 • 12:08 - 12:12
  Можам да замислам да одам во ресторан
  со пријател алергичен на кикитритки,
 • 12:12 - 12:13
  да го извадам телефонот,
 • 12:14 - 12:15
  да го придвижам над храната
 • 12:15 - 12:17
  и храната да ни каже
 • 12:17 - 12:20
  многу важен одговор на прашањето --
 • 12:20 - 12:23
  смртоносно или безбедно за конзумирање?
 • 12:24 - 12:27
  Или можеби нашите уреди ќе станат многу
  добри
 • 12:27 - 12:30
  во процесирање информации за нас,
 • 12:30 - 12:33
  па ќе станат како наши лични тренери.
 • 12:33 - 12:36
  И ќе го знаат најефикасниот начин за да
  согориме калории.
 • 12:36 - 12:38
  Знам дека ќе дојде ноември,
 • 12:38 - 12:40
  кога ќе се обидам да ги намалам овие
  килограми од бременоста,
 • 12:40 - 12:43
  би обожавала уред кој ќе ми каже како да
  го направам тоа.
 • 12:45 - 12:47
  Навистина не знам друг начин да кажам,
 • 12:47 - 12:49
  освен дека хемијата е кул.
 • 12:49 - 12:53
  И ги овозможува сите овие електронски
  уреди.
 • 12:53 - 12:57
  Па следниот пат кога праќате порака или се
  сликате селфи,
 • 12:57 - 13:00
  помислете за сите атоми кои напорно
  работат
 • 13:00 - 13:02
  и иновациите кои дошле пред нив.
 • 13:03 - 13:04
  Кој знае,
 • 13:04 - 13:07
  можеби некои од вас кои го слушаат овој
  говор,
 • 13:07 - 13:09
  можеби дури и на вашиот мобилен уред,
 • 13:09 - 13:11
  ќе одлучите дека сакате да играте помошник
 • 13:11 - 13:12
  на Капетанот Хемија,
 • 13:12 - 13:16
  вистинскиот херој на електронски уреди.
 • 13:16 - 13:18
  Ви благодарам на вниманието
 • 13:18 - 13:20
  и благодарам на хемијата.
 • 13:20 - 13:23
  (Аплауз)
Title:
Како навистина работат паметните телефони
Speaker:
Кејти Мулзер
Description:

Дали некогаш сте се прашувале како работи вашиот паметен телефон? Дојдете на патување до атомско ниво со научничката Кејти Мулцер, која открива како речиси секоја компонента од нашите високо-напоени уреди постои благодарение на хемичарите - не на претприемачите од Силиконската Долина на кои многумина помислуваат. Како што таа вели „Хемијата е вистинскиот херој на електронските комуникации".

more » « less
Video Language:
English
Team:
TED
Project:
TEDTalks
Duration:
13:36

Macedonian subtitles

Revisions