Return to Video

Mrekullitë e botës molekulare, të animuara

 • 0:02 - 0:04
  Unë jetoj në Utah,
 • 0:04 - 0:07
  një vend i njohur për peizazhet
  natyrale më magjepsëse
 • 0:07 - 0:09
  në këtë planet.
 • 0:09 - 0:13
  Është e lehtë të mbushesh me emocion
  nga këto pamje mahnitëse,
 • 0:13 - 0:17
  dhe të magjepsesh nga këto
  formacione në dukje jashtëtokësore.
 • 0:17 - 0:20
  Si shkencëtare, më pëlqen
  shumë të vëzghoj natyrën.
 • 0:20 - 0:22
  Por si biologe qelizore,
 • 0:22 - 0:25
  më intereson më shumë
  të kuptuarit e natyrës
 • 0:25 - 0:27
  në një shkallë shumë më të vogël.
 • 0:28 - 0:31
  Unë jam animatore molekulare
  dhe punoj me studiues të tjerë
 • 0:31 - 0:34
  për të krijuar vizualizime
  molekulash që janë kaq të vogla,
 • 0:34 - 0:35
  sa në thelb, janë të padukshme.
 • 0:35 - 0:38
  Këto molekula janë më të
  vogla se gjatësia e valës së dritës,
 • 0:38 - 0:40
  që do të thotë se s'mund
  t'i shohim dot direkt
 • 0:40 - 0:42
  edhe me mikroskopët më të mirë optikë.
 • 0:42 - 0:45
  Pra, si mund të krijoj
  vizualizime të gjërave
 • 0:45 - 0:47
  që janë aq të vogla sa s'mund t'i shohim?
 • 0:47 - 0:49
  Shkencëtarët, si bashkëpunuesit e mi,
 • 0:49 - 0:52
  mund të shpenzojnë të gjithë
  karrierën e tyre profesionale
 • 0:52 - 0:54
  për të kuptuar
  një proces molekular.
 • 0:54 - 0:56
  Për ta bërë këtë, ata kryejnë
  një sërë eksperimentesh
 • 0:56 - 0:59
  që na mësojnë një
  pjesë të vogël të enigmës.
 • 0:59 - 1:02
  Një tjetër lloj eksperimenti,
  mund të na tregojë për formën
 • 1:02 - 1:04
  e një proteine, ndërsa një tjetër
 • 1:04 - 1:06
  me ç'proteina
  të tjera bashkëvepron
 • 1:06 - 1:08
  dhe një tjetër na tregon
  se ku gjendet në qelizë.
 • 1:08 - 1:12
  Të gjitha këto copëza informacioni, mund
  të përdoren për të dalë me një hipotezë,
 • 1:12 - 1:16
  një histori, në thelb, se si
  një molekulë mund të funksionojë.
 • 1:17 - 1:21
  Detyra ime është t'i marr këto ide
  dhe t'i shndërroj në një animacion.
 • 1:21 - 1:22
  Kjo mund të jetë e ndërlikuar,
 • 1:22 - 1:25
  pasi rezulton se këto molekula
  bëkan gjëra shumë të çuditshme.
 • 1:25 - 1:29
  Por këto animacione mund të jenë
  shumë të dobishme për studiuesit
 • 1:29 - 1:32
  për të përcjellë idetë e tyre, mbi
  mënyrën si funksionojnë molekulat.
 • 1:32 - 1:35
  Ata mund të na lejojnë madje
  ta shohim botën molekulare
 • 1:35 - 1:36
  përmes syve të tyre.
 • 1:36 - 1:38
  Do të doja t'ju tregoja disa animacione,
 • 1:38 - 1:42
  një tur të shkurtër të asaj çfarë
  gjykoj se janë disa nga mrekullitë
 • 1:42 - 1:44
  e natyrës së botës molekulare.
 • 1:44 - 1:46
  Së pari, kjo është një qelizë imunitare.
 • 1:46 - 1:48
  Këto lloj qelizash duhet
  të vijnë vërdallë trupit tonë
 • 1:48 - 1:52
  në mënyrë që të gjejnë
  pushtues si bakteret patogjene.
 • 1:52 - 1:55
  Kjo lëvizje fuqizohet nga një prej
  proteinave të mia të preferuara
 • 1:55 - 1:56
  e quajtur aktin,
 • 1:56 - 1:58
  e cila është pjesë
  e të ashtuquajturit citoskelet.
 • 1:58 - 2:00
  Ndryshe nga skeletët tanë,
 • 2:00 - 2:04
  filamentet e aktinës ndërtohen dhe
  shpërbëhen në mënyrë të vazhdueshme.
 • 2:04 - 2:07
  Citoskeleti i aktinës luan një rol
  tepër të rëndësishëm në qelizat tona.
 • 2:07 - 2:09
  I mundëson atyre të ndryshojnë formë,
 • 2:09 - 2:11
  të lëvizin, të ngjiten në
  sipërfaqe të ndryshme
 • 2:12 - 2:14
  dhe gjithashtu të asgjësojnë baktere.
 • 2:14 - 2:17
  Aktina është pjesë
  edhe e një lloj lëvizjeje tjetër.
 • 2:17 - 2:20
  Në qelizat muskulore, strukturat
  e aktinës formojnë këto filamente
 • 2:20 - 2:21
  të rregullta që duken si pëlhurë.
 • 2:21 - 2:24
  Kur muskujt tanë tkurren,
  këto filamente vijnë sëbashku
 • 2:24 - 2:26
  dhe kthehen prapë në
  pozicionin e mëparshëm
 • 2:26 - 2:28
  kur muskujt tanë shtrihen.
 • 2:28 - 2:31
  Pjesë të tjera të citosekletit,
  në këtë rast mikrotubat,
 • 2:31 - 2:34
  janë përgjegjës për trasportin
  në distanca të largëta.
 • 2:34 - 2:36
  Mund të themi që janë
  autostrada qelizore
 • 2:36 - 2:40
  që përdoren për të lëvizur gjëra
  nga njëra anë e qelizës në tjetrën.
 • 2:40 - 2:43
  Ndryshe nga rrugët tona,
  mikrotubat rriten dhe tkurren,
 • 2:43 - 2:44
  duke u shfaqur kur nevojiten
 • 2:44 - 2:46
  dhe duke u zhdukur kur puna është kryer.
 • 2:46 - 2:49
  Versioni molekular i gjysmërimorkiove
 • 2:49 - 2:52
  janë proteinat e quajtura
  proteinat motorike
 • 2:52 - 2:54
  që mund të ecin përgjatë mikrotubave,
 • 2:54 - 2:57
  duke tërhequr ndonjëherë,
  ngarkesa të mëdha pas tyre
 • 2:57 - 2:59
  si për shembull organele.
 • 2:59 - 3:01
  Kjo proteinë motorike
  në veçanti, njihet si dinein
 • 3:01 - 3:04
  dhe dihet se mund të
  punojë në grupe
 • 3:04 - 3:07
  që duken, sipas meje të paktën,
  si karrocë kuajsh.
 • 3:07 - 3:11
  Siç e shihni, qeliza një mjedis tepër
  dinamik dhe gjithnjë në ndryshim,
 • 3:11 - 3:15
  ku objekte ndërtohen dhe shpërbëhen
  në mënyrë të vazhdueshme.
 • 3:15 - 3:16
  Por, disa nga këto struktura
 • 3:16 - 3:19
  janë më të vështira për tu
  shpërbërë se disa të tjera
 • 3:19 - 3:20
  dhe duhet të thirren
  forcat speciale
 • 3:20 - 3:24
  në mënyrë që këto struktura
  të shpërbëhen në kohë.
 • 3:24 - 3:26
  Kjo detyrë kryhet pjesërisht
  nga proteina të tilla.
 • 3:26 - 3:28
  Këto proteina në formë gjevreku,
 • 3:28 - 3:30
  prej të cilave ka një
  shumëllojshmëri
 • 3:30 - 3:32
  në qelizë, të gjitha punojnë
  në shpërbërjen
 • 3:32 - 3:35
  e strukturave duke tërhequr secilën
  proteinë përmes një vrime qëndrore.
 • 3:35 - 3:38
  Kur këto proteina nuk punojnë si duhet,
 • 3:38 - 3:41
  llojet e proteinave që duhet të shpërbëhen
 • 3:41 - 3:43
  ndonjëherë mund të ngjiten
  sëbashku dhe bashkohen
 • 3:43 - 3:47
  dhe kjo mund të sjellë sëmundje të
  tmerrshme, si Alzheimer-i.
 • 3:47 - 3:49
  Le t'i hedhim një sy bërthamës,
 • 3:49 - 3:52
  e cila përmban gjenomën tonë
  në formën e ADN-së.
 • 3:52 - 3:54
  Në çdo qelizë tonën,
 • 3:54 - 3:58
  një sërë proteinash kujdesen dhe
  mirëmbajnë ADN-në tonë.
 • 3:58 - 4:01
  ADN-ja mbështillet rreth këtyre
  proteinave, të quajtura histone
 • 4:01 - 4:05
  që mundësojnë qelizat të paketojnë,
  sasi të mëdha ADN-je në bërthamë.
 • 4:05 - 4:08
  Këto makinizma quhen
  rimodelues kromatik,
 • 4:08 - 4:11
  dhe ata punojnë duke shtyrë ADN-në
 • 4:11 - 4:12
  përreth këtyre histoneve
 • 4:12 - 4:16
  dhe lejojnë pjesë të tjera
  ADN-je të dalin në pah.
 • 4:16 - 4:19
  Kjo ADN mund të njihet
  nga mekanizma të tjerë.
 • 4:19 - 4:22
  Në këtë rast, ky mekanizëm
  i madh molekular
 • 4:22 - 4:24
  po kërkon një segment ADN-je
 • 4:24 - 4:26
  që t'i tregojë se është
  fillimi i një gjeni.
 • 4:26 - 4:28
  Sapo e gjen një segment,
 • 4:28 - 4:30
  i nënshtrohet një sërë
  ndryshimesh forme,
 • 4:30 - 4:33
  gjë që e mundëson të sjellë
  një tjetër mekanizëm
 • 4:33 - 4:37
  që më pas lejon një gjen të
  aktivizohet ose të transkiptohet.
 • 4:37 - 4:40
  Ky duhet të jetë një proces
  i rregulluar shumë rreptësisht,
 • 4:40 - 4:43
  sepse aktivizimi i gjenit të gabuar
  në kohën e gabuar
 • 4:43 - 4:45
  mund të sjellë pasoja shkatërrimtare.
 • 4:45 - 4:48
  Shkencëtarët janë tani në gjendje të
  përdorin mekanizma proteinik
 • 4:48 - 4:50
  për të modifikuar gjenoma.
 • 4:50 - 4:52
  Jam e sigurt, të gjithë ju keni
  dëgjuar për CRISPR.
 • 4:52 - 4:55
  CRIPSR shfrytëzon
  një proteinë të njohur is Cas9,
 • 4:55 - 4:58
  e cila mund të ndërtohet që
  të njohë dhe presë
 • 4:58 - 5:00
  një sekuencë tepër specifike të ADN-së.
 • 5:00 - 5:02
  Te ky shembull,
 • 5:02 - 5:06
  dy proteina Cas9 po përdoren për të
  prerë një pjesë ADN-je problematike.
 • 5:06 - 5:09
  Për shembull, një pjesë e gjenit
  që mund të sjellë një sëmundje.
 • 5:09 - 5:11
  Më pas përdoret
  mekanizmi qelizor
 • 5:11 - 5:14
  për të ngjitur dy skajet e
  ADN-së prapë bashkë.
 • 5:14 - 5:15
  Si animatore molekulare,
 • 5:15 - 5:19
  një nga sfidat më të mëdha është
  të përfytyruarit e të panjohurës.
 • 5:19 - 5:22
  Të gjitha animacionet që ju kam
  treguar përfaqësojnë hipoteza,
 • 5:22 - 5:24
  atë çka mendojnë
  bashkëpunuesit e mi si funksionon
 • 5:24 - 5:27
  një proces, bazuar në
  informacionin më të mirë që kanë.
 • 5:27 - 5:29
  Por, për shumë procese molekulare,
 • 5:29 - 5:32
  jemi ende në hapat e parë
  të të kuptuarit të gjërave,
 • 5:32 - 5:33
  dhe ka shumë për të mësuar.
 • 5:33 - 5:34
  E vërteta është se
 • 5:34 - 5:38
  këto botë të padukshme molekulare
  janë të gjera dhe të pashkelura.
 • 5:39 - 5:42
  Për mua, këto peizazhe molekulare
 • 5:42 - 5:45
  janë po aq interesante për tu
  eksploruar sa edhe një botë natyrale
 • 5:45 - 5:47
  të cilën mund ta shohim përreth nesh.
 • 5:47 - 5:49
  Faleminderit.
 • 5:49 - 5:52
  (Duartrokitje)
Títol:
Mrekullitë e botës molekulare, të animuara
Speaker:
Janet Iwasa
Descripció:

Disa struktura biologjike janë aq të vogla sa shkencëtarët nuk mun t'i shohin as me mikroskopët më të fuqishëm. Këtu, Janet Iwasa, animatore molekulare dhe TED Fellow, fillon të tregohet krijuese. Eksploro botë të gjera molekulare, ndërsa ajo ndan me ju animacione mahnitëse që përfytyrojnë se si ato mund të funksionojnë.

more » « less
Video Language:
English
Team:
closed TED
Projecte:
TEDTalks
Duration:
06:05

Albanian subtitles

Revisions